EMDR kan naast de reguliere sessies op de praktijklocatie ook uitgevoerd worden met behulp van paarden. Psyworks biedt deze behandelvorm vooralsnog enkel aan aan kinderen en jongeren vanwege de grootte van de pony's die we hiervoor tot onze beschikking hebben.

 

EMDR is een effectieve behandelmethode gericht op het (beter) verwerken van nare ervaringen. EMDR met de inzet van paarden werkt ook vaak goed. Zelfs bij kinderen en jongeren waarbij reguliere EMDR minder inzetbaar is, bijvoorbeeld door dissociatie, emotionele blokkades of te veel spanning. EMDR met behulp van paarden kan op meerdere manieren. Je kan bijvoorbeeld alleen naast het paard staan en de steun van het paard voelen, het met je handen stevig aaien, of naast het paard lopen in hetzelfde ritme. Ook kan je tijdens de EMDR op het paard zitten of liggen of rijdend een oefening doen. We bekijken steeds in overleg wat voor jou kan werken.

 

De combinatie van een natuurlijke omgeving, huid op huidcontact met een paard, interactief bezig zijn met een paard en de EMDR maakt dat bij de meeste mensen de spanning goed hanteerbaar blijft en ze beter in het hier en nu kunnen blijven. Ook krijgt het lichaam de kans om een ervaring op te doen die rechtstreeks in strijd is met het gevoel van onveiligheid en machteloosheid die tijdens het trauma is ervaren. Hierdoor kan iemand sneller door het trauma heen werken en een innerlijk gevoel van controle terug krijgen. Je kunt letterlijk de teugels weer in handen nemen!