EMDR kan naast de reguliere sessies op de praktijklocatie ook uitgevoerd worden met behulp van paarden. Psyworks biedt deze behandelvorm vooralsnog enkel aan aan kinderen en jongeren vanwege de grootte van de pony's die we hiervoor tot onze beschikking hebben.

 

EMDR is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode gericht op het (beter) verwerken van nare ervaringen. Dit is een behandelvorm die ook prima in bijzijn en met behulp van een paard uitgevoerd kan worden. Zelfs bij kinderen en jongeren waarbij reguliere EMDR minder inzetbaar is, bijvoorbeeld door dissociatie, oplopende spanning of weerstand tegen 'therapie in een kantoorsetting'. 

 

EMDR met behulp van paarden kan op meerdere manieren uitgevoerd worden waarbij de behandelaar altijd de correcte uitvoering van het EMDR protocol (vanuit de Vereniging voor EMDR Nederland) zal uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld alleen naast het paard staan en de steun van het paard voelen wanneer middels EMDR technieken de verwerking van de nare ervaringen wordt gestimuleerd. Ook kan je tijdens de EMDR op het paard zitten. We bekijken steeds in overleg wat voor jou het beste werkt.

 

De combinatie van een natuurlijke omgeving, contact met een paard en inzet van EMDR-technieken maakt dat bij de meeste kinderen en jongeren de spanning goed hanteerbaar blijft en ze beter in het hier en nu kunnen blijven. Ook krijgt het lichaam de kans om een ervaring op te doen die rechtstreeks in strijd is met het gevoel van onveiligheid en machteloosheid die tijdens het trauma is ervaren. Hierdoor kunnen we samen door vermindering van de spanning die opgeslagen zit bij de herinneringen, deze nare ervaringen beter verwerken en een innerlijk gevoel van controle terug krijgen. Je kunt letterlijk de teugels weer in handen nemen!